Inhoud
cginederland.nl Met Rijkswaterstaat werken we aan het beheer en onderhoud van ‘mission critical’ applicaties voor het hoofdwegennet. r zijn nog steeds woningen niet aangesloten op het gasnet, en als het aan de Groningers ligt is dat binnenkort helemaal niet meer nodig. Toch is het van groot belang dat nutsvoorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn.
Elke schipper wil graag een vuurtoren, maar niemand kan er individueel voor betalen. Bij gebrek aan een afrekenmodel is de overheid aan zet als initiator. Net als bij gas is het nooit rendabel om in rurale gebieden glas in de grond te werken. Dertig euro de meter is niets. Ik zag een berekening voor Zevenhuizen waarin ongeveer 1,7 miljoen euro voor het aansluiten van 750 huishoudens door de bewoners zelf moest worden opgebracht.
Iedereen aan het glas vergt initiëren, organiseren en investeren. Voor individuelen en private partijen is dit te groot. Leest u Adam Smith er maar op na. 23 Ploeteren met informatievoorziening De druk van drie decentralisaties De deadline voor drie decentralisaties komt met rasse schreden op gemeenten af. Op veel plaatsen wordt hard geploeterd om uit te vinden hoe het straks moet met de informatievoorziening.
Van werk en inkomen annex participatie, jeugdzorg en zorg voor en ondersteuning van langdurig zieken en ouderen. “Het grote angstbeeld is dat gemeenten alle tijd steken in het overschrijven van Haagse nota’s.” Daarvoor (aan te nemen valt dat Kriens haar leden goed kent) biedt de beschikbare tijd inderdaad weinig ruimte.
Een majeure opgave, wat alleen al pregnant wordt geïllustreerd door de bijnaverdubbeling van gemeentelijke middelen. Nu krijgen gemeenten jaarlijks 18 miljard uit het Gemeentefonds; daar komt 16 miljard bij. Dat is dan ook nog zo’n twintig procent minder dan nu aan die taken gespendeerd wordt. Deze bezuinigingsopdracht maakt de operatie ‘majeurissimo’.
Dat was zesentwintig maanden voor de deadline. Duidelijk was en is dat gemeenten alleen het niet redden. Helder was en is ook (zij het niet voor iedereen) dat een geoliede informatievoorziening conditio sine qua non is. Hun koepel en kwaliteitsinstituut hebben daarom met voorlopergemeenten energie gestopt in wat op 29 juli 2013 verscheen als Eindadvies Verkenning Informatievoorziening Sociaal domein (VISD, zie kader).
Dat een buitengewone ledenvergadering van de VNG 29 november, dertien maanden voor de deadline, voor de uitvoering van een inmiddels opgesteld plan van aanpak voor ondersteuning van gemeenten en een activiteitenplan 8 miljoen euro vrijmaakte, ziet de één als teken van urgentiebesef, terwijl de ander meewarig wijst op de 130 miljoen die voor het NUP werd uitgetrokken.
Immers: één plan. In een ‘Gateway Starting Gate Review’, waarin het VISD-traject in september tegen het licht werd gehouden, rijzen grote twijfels. Er is ‘niet […] gekozen voor reductie van complexiteit’. Wireless expense management software. Ook is sprake van ‘een groot aantal autonoom opererende stakeholders’, van ‘onzekerheden […] over de feitelijke decentralisatietrajecten en de uitkomsten daarvan’, van ‘een uiterst beperkte doorlooptijd voor de daadwerkelijke implementatie’, van ‘een onduidelijke rol- en taakverdeling Zaanstad, het antwoord schuldig blijven op een zaalvraag naar de ICT-ondersteuning.
Soms moet je bestanden inzien. We moeten dat nu gaan ontwikkelen.” Zaanstad is net als Utrecht, Eindhoven, Leeuwarden en Enschede ‘living lab’, volgens KING-omschrijving ‘gemeenten die experimenteren met oplossingen voor informatievoorziening in het sociaal domein’. Van de genoemde acht miljoen krijgen deze plaatsen samen één miljoen; de andere zeven zijn bestemd voor een ondersteuningsprogramma, dat de living lab-resultaten moet coördineren en verbreden naar Wat leg je vast? Wat kun je delen? Wij willen voor januari een gedragscode voor wijkteams hebben tussen VNG en KING’ en van de vaststelling dat ‘het bewustzijn van het grote belang van informatievoorziening – en de daarbij aanwezige risico’s – bij de bestuurders lang niet altijd aanwezig lijkt te zijn’ - intune app.
Hierover op de werkconferentie en op het KING-congres 16 januari (elfenhalve maand voor de deadline, duizend bezoekers) geen woord. Wel veel enthousiasmerende, stimulerende, sensibiliserende en urgentiebesef-bevorderende voordrachten die vooral grote lijnen schetsten, want er moest nog veel worden uitgezocht en uitgewerkt. In de deelsessie op het KING-congres ‘Hoe staat het met de drie decentralisaties’ (geen vraag schijnbaar en aangeboden in de rubriek ‘Inspiratie’) moest Corrie Noom, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein van het G32-Stedennetwerk en wethouder jeugd, onderwijs, zorg en welzijn van 26 andere gemeenten, goede voorbeelden moet ophalen en het veld (ICT-leveranciers, ketenpartijen) gaat coördineren.
Pieter in ’t Hout (living lab Utrecht) vertelde op het KING-congres dat zijn gemeente primair het ‘zelforganiserend vermogen’ van cliënten aanspreekt. Wie daarover onvoldoende beschikt, kan eventueel ‘basiszorg’ krijgen en als dat ontoereikend is ‘aanvullende zorg’. privacy smartphone. Alles is erop gericht de tweede en zeker de derde categorie zo klein mogelijk te houden.
“Het is gevaarlijk veel te weten”, stelde In ’t Hout. “Want dan ga je er met een tunnelvisie heen.” Voor zelfredzaamheid wil Utrecht experimenteren met big data en sociale media volgen. “We willen boven water krijgen hoe het zit met zelfredzaamheid. Sociale media monitoren op de gevoelstoestand van jongeren. Kun je daarover iets uit sociale media halen? Iets doen voor vierjarigen kan effect hebben als ze twaalf zijn.” In ’t Hout sprak reeds over ‘landelijk uitrollen’.
Maar lukt het, dan hebben we goud in handen.” Leeuwarden werkt al sinds 2008 met wijkteams. Het zijn er inmiddels vier en dit jaar gaat dat naar acht, elk zo’n tien fte, ingevuld door gemeente en private instellingen. Geïntegreerd benaderen vraagt nieuwe vaardigheden. Een nieuw functieprofiel en opnieuw solliciteren moeten medio 2014 de teams van juiste generalisten voorzien.
Hij sprak van ‘een waanzinnig groot veld’. In Leeuwarden was uitgezocht dat er gedeald moet worden met zestig typen organisaties, in totaal 800 stuks. Er komen echter geen afspraken met 800 organisaties, zegt Bouma. Ze verwacht heil van standaarden die onder KING-auspiciën worden geselecteerd en ontwikkeld voor communicatie met het veld en voor de verticale verantwoording naar Den Haag - app testing.
“Bijvoorbeeld hoe te sturen op de nieuwe aanpak. Het stimuleren van zelfredzaamheid, minder dure zorg inkopen. Hoe doe je dat? Hoe ondersteun je dat met ICT?” Leeuwarden zal op 1-1-’15 echt niet alles klaar hebben - microsoft. In elk geval wel, is het streven: een Nummer 10 - april 2014 kortetermijnregiesysteem werkend in wijkteams, een burgerportaal, dossieroverdracht van oude naar nieuwe uitvoerders, aansluiting op CORV (Collectieve Opdracht Routeer Voorziening, jeugdgegevensknooppunt tussen justitiepartijen en gemeenten) en helderheid over privacy.
Daartoe vormt Leeuwarden met Almere, Schijndel, Bergen en Wijchen de Vereniging Eigen, Kracht, Wijzer, die tools ontwikkelt voor het expliciteren van de vraag en zo mogelijk het routeren naar een oplossing. “Er komen ook succesverhaaltjes bij om mensen te attenderen op alternatieve oplossingen. Bijvoorbeeld: vraag het de buurvrouw.” Privacy is speerpunt voor living lab Leeuwarden.
Wij willen voor januari een gedragscode voor wijkteams hebben.” Delen en meenemen Hoe komt wat de labs uitdokteren terecht bij andere gemeenten? Jantine Kriens riep in december alle gemeenten op zich bij een living lab aan te sluiten. En Joost Broumels kondigde een mail naar alle conferentiedeelnemers aan met de vraag een contactpersoon door te geven, te melden bij welk lab de gemeente aansluit en goede voorbeelden voor collegagemeenten te verstrekken.
Meer van Smartphones
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Google Beheer
App Development
Iphone Support
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Google Beheer
App Development
Iphone Support