Inhoud
Er moet eigenlijk een Bossche bol klaar staan.” KING-directeur Tof Thissen uitte vooral de vrees dat de burger in die kathedraal verdwaalt, al gebruikte hij die bouwmetafoor niet. “We hebben nu 403 gemeenten die in toenemende mate heel zware taken en verantwoordelijkheden krijgen in de leefwereld van mensen. Hoe maken we het voor de burgers in die gemeenten nu zo gemakkelijk mogelijk als ze hulp nodig hebben bij persoonlijke verzorging of het vinden van werk?” ICT en informatievoorziening moet je goed afstemmen op de vragen en behoeften die mensen hebben, benadrukt Thissen.
“We willen graag meedenken over de manier waarop dingen worden aanbesteed. Traditioneel wordt dat erg technisch gedaan en dan is het onze ervaring – trouwens niet alleen met de overheid – dat niet altijd datgene geleverd gaat worden wat iedereen nastreeft - mijn app beheer. Kijk wat meer naar de functionele as.” Het leek er niet op dat Eurocommissaris Neelie Kroes, die per video haar boodschap bracht, van de bouwinsteek op de hoogte was.
Wel sprak ze onder andere over het belang van ‘sectoroverschrijdende bouwblokken die volwassen genoeg zijn om uitgerold te worden op Europees niveau en een bijdrage leveren aan de gehele economie en infrastructuur voor digitale diensten, bouwblokken die via hubs aangesloten worden op de nationale infrastructuren’. Lastig om daar een kathedraal in te zien (Enterprise Mobility - Marktvoorspellingen en uitdagingen voor 2021).
Een man uit de advieswereld brengt nuancering: “Er is een parallel met de luchtvaart: die moet ook zo veel mogelijk op safe spelen. Niet voor niets vliegen de meeste vliegtuigen nog op een Pentium II. De overheid kan zich net zo min veel geëxperimenteer veroorloven.” Het is te boud om te zeggen dat de overheid niet kan innoveren, zo besluit de meerderheid.
Een onverdiend imago, zo bleek tijdens een Lagerhuisdebat op het i, Bestuur Congres in Den Bosch. P rof. dr. Herman Geuvers, die theoretische informatie doceert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bekijkt het lijstje deelnemers aan het debat en zegt: “De hoogste CIO bij de overheid is geen informaticus. De meeste CIO’s niet; ze hebben een bestuurlijke of juridische achtergrond.
“Mijn studenten zijn geen wereldvreemde nerds, maar zeer geïnteresseerd in de maatschappelijke rol van ICT. Veilige BYOD met Enterprise Mobility Management -. De huidige generatie is opgegroeid met de computer. ICT is volledig geïntegreerd in hun leven. Die mensen heeft de overheid hard nodig.” Het linkervak is gevuld met ondernemers en overheidsmanagers. Ook uitsluitend heren in keurige pakken.
Zij dienen immers de transparantie en maken burgers bewust van de risico’s van ICT. Maar uit het studentenvak klinken bezwaren: belonen is iets anders dan beschermen en zou een perverse prikkel kunnen worden: er moeten wel grenzen zijn, anders worden bedrijven en instellingen het slachtoffer van ‘klokgelui om miljonair te worden’. intune.
Een student oppert de opening van een ‘anoniem kanaal’ via welk iedereen veilig de klok kan luiden over misstanden, een interessant uitgangspunt voor meer discussie, maar de debatleider moet door naar de stemming. Bijna driekwart van de zaal vindt beloning geen goed idee. Ook de volgende stelling doet een moreel appel: ‘Gebruiksgemak is belangrijker dan privacy’.
De discussie over het Elektronisch Patiënt Dossier is misschien wel overbodig, want het gebruiksgemak is enorm voor mensen die haast hebben. Voor het gros van de mensen, met andere woorden. Bonuskaart “In de jaren tachtig was er veel te doen over de koppeling van belastinggegevens aan inkomensgegevens, maar nu vinden we het heel normaal en vinden we het prettig dat de fiscus voor ons alvast inkomensgegevens invult”, zegt een ondernemer.
Maar het is toch vooral de overheid die op eieren moet blijven lopen: “Een bonuskaart kun je weigeren, maar bij de overheid heeft de burger geen keuze.” Een HBO-docent cyberveiligheid vindt uiterste waakzaamheid geboden: “Alles wat je nu aan privacy weggeeft, krijg je nooit meer terug. En je moet nog maar zien of de overheid over twintig jaar nog net zo betrouwbaar is als we denken dat ze nu is.” Een ondernemer noemt het alarmerend dat Nederland niet in conflict is gekomen met de VS over het gewroet van de NSA in onze mailboxen - mobile security.
Voetbalman Gerbrands vat de discussie pragmatisch samen: “Ieder- Nummer 10 - april 2014 een voelt dat er grenzen zijn, maar van de andere kant moet je ook niet te moeilijk doen.” Luchtvaart Kan een bureaucratie als de Nederlandse overheid wel innoveren? De vraag maakt scepsis los uit de zaal: “Regels en procedures remmen innovatie”, zegt een ondernemer.
Maar misschien is de politiek een nóg grotere frustratiefactor, want bij innovatie moet er wel eens wat mogen mislukken, en dat tolereert de politiek absoluut niet: moeizame Nerds De politiek krijgt ook een veeg uit de pan bij de stelling dat er een aparte minister voor ICT moet komen, en dan wel een zónder politieke kleur.
De cookiewetgeving wordt door verschillende sprekers aangehaald als brevet van onvermogen. Concentratie van ICT-kennis binnen de overheid is hoe dan ook nodig. De CIO Rijk is misschien wel een mooie tussenoplossing, zo oppert een ondernemer: die kan in betrekkelijke rust – los van Kamervragen en krantenkoppen – werken aan de integraliteit van ICT-beleid.
Ook al staat het bedrijfsleven met excellente arbeidswoorden te wapperen naar studenten, ver voordat ze zijn afgestudeerd, toch klagen verschillende aankomende ICT’ers over hun imago: nerds zonder visie en zonder vrouwelijke medestudenten. De studentenaantallen lopen terug. “Maar jij rijdt straks wel in een Ashton Martin!”, roept een ondernemer. Als het debat iets geleerd heeft, is het wel dat studenten ICT juist verder kijken.
000 zaken, zoals de moord op Marianne Vaatstra en de Amsterdamse zedenzaak met Robert M., en spit daarbij dagelijks 160 terabyte aan data door. Welkom in de wereld van versleutelde bestanden, professionele hackers en de spreekwoordelijke naald in de digitale hooiberg. Nicole van der Steen software kapot. Dat is “Ikhet.
Een bekend voorbeeld is de zaak Robert M. Daarvoor heb ik alle foto’s teruggehaald die de voor kinderporno veroordeelde Robert M. van zijn computer had verwijderd. En die had hij wel goed weggehaald, niet zomaar naar de prullenbak verplaatst”, zo vertelt een van de professionele hackers van het NFI op de site van het instituut.
Dataonderzoek begon ooit met bijvoorbeeld een computer die in het 60 CSI Er is geen zaak meer waar geen digitale informatie gevonden wordt in de polder water was gegooid om de data onleesbaar te maken of een telefoon die opzettelijk was vernield. Inmiddels is het NFI beland in de wereld van de big data.
“Hij ontkende nog contact te hebben met zijn ex-vrouw. Op zijn telefoon vonden we tientallen weggegooide berichten die hij onlangs aan haar had gestuurd - ipad configureren.” plaats delict om advies te geven over hoe apparatuur te behandelen. Van Engelen: “We geven bijvoorbeeld aan of bij een inval een draaiende computer afgesloten kan worden zonder data te verliezen.” Grenzen bereikt Al is DNA-onderzoek nog steeds de grootste hap uit het werk van het NFI, jaarlijks gaan 1200 zaken voornamelijk over digitale technologie.
Meer van Scherm repareren
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Google Beheer
App Development
Iphone Support
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Google Beheer
App Development
Iphone Support